Kas ir A2 piens?

Lai gan Latvijā daudzi par A2 pienu neko vēl nav dzirdējuši, tā parādīšanās arī mūs veikalu plauktos ir laika jautājums. Tāpēc zemniekiem, domājot par sava ganāmpulka attīstīšanu un ražīguma palielināšanu, jau šodien būtu ieteicams izvēlēties vaisliniekus, kas ļauj nodrošināt šī – īpašās kvalitātes – piena ražošanu.

Govs piens satur vidēji 87% ūdens, atlikušos 13% veido laktoze, tauki, olbaltumvielas un minerālvielas. Piena olbaltumvielu galvenā sastāvdaļa ir kazeīns. Aptuveni 30% no pienā esošā kazeīna veido beta kazeīns. Divi populārākie beta kazeīna gēnu veidi ir A1 un A2. Tādējādi ikviena govs  ir A1A1, A1A2 vai A2A2 beta kazeīna gēna nēsātāja. A2 piens tiek iegūts no govīm, kurām ir divas beta kazeīna A2 gēna alēles (viena gēna alternatīvās formas).

Tiek uzskatīts, ka A1 beta kazeīna ģenētiskā forma negatīvi ietekmē piena produktivitātes rādītājus un kvalitāti. Tā var arī nelabvēlīgi ietekmēt cilvēka veselību, piemēram, veicināt gremošanas traucējumus un vēdera uzpūšanos. A2A2 gēns nodrošina lielāku izslaukumu un labākus tauku un olbaltumvielu rādītājus. A2A2 beta kazeīna struktūra pēc sava sastāva ir tuvāka cilvēka mātes pienam, kā arī kazu un aitu pienam.

Zinātnieki uzskata, ka A2A2 ir beta kazeīna gēna dabiskā versija, bet vēsturiski, govis domesticējot, radās A1 beta kazeīna gēns kā ģenētiska modifikācija. Mūsdienās parastais veikalā nopērkamais piens satur kombināciju no abiem šiem gēnu veidiem.

Attēls no: www.a2milk.com

2000. gadā Jaunzēlandē tika nodibināta korporācija “The a2 Milk Company”, kas nodarbojas ar govju pārbaudi, lai varētu vairāk iegūt un pārdot A2 beta kazeīnu saturošu pienu. Uzņēmums ir izstrādājis savu DNS reaģentu komplektu, lai veiktu govju testēšanu. Savā 18 gadus ilgajā darbībā uzņēmuma pārstāvji ir secinājuši, ka, neatkarīgi no govs šķirnes, parastā ganāmpulkā aptuveni 30% govju ražo pienu, kas satur A2A2 piena olbaltumvielas, viena trešdaļa – A1A1, bet atlikušās – sajaukumu no A1 un A2 piena olbaltumvielām. Piens, kas tiek iegūts no govīm, kurām ir  A2A2 gēns, tiek slaukts atsevišķi. Šis – A1 gēnu nesaturošais – piens tiek ierindots īpašā premium klasē, un tam ir daudz augstāka iepirkuma cena.

Lai selekcionētu govju ganāmpulku, kas ražo tikai A2A2 pienu, svarīgi ir izvēlēties vaisliniekus, kuriem ir vismaz viena A2 gēna alēle. Mūsdienās 80% Holšteinas vaislinieku ir vismaz viena no A2 gēna alēlēm, bet 40% – abas.

Atbilstīgi pasaules piena ražošanas tendencēm arī Siguldas CMAS piedāvājumā ir lieliski vaislinieki ar vērtīgo A2A2 beta kazeīna gēnu – TANGO, AFTERSHOCK, USHER, CINCO, JULING, JULANDY, PACE RED, MANANA RED, LAZER, TOFFEE, TIMBER, ROCKSTAR u.c.